Stäng fönster Falköping kn, ÅSLE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÅSLE KYRKA är belägen på en svag kulle, upphöjd i landskapet med vid utsikt åt väster. Åsle by, omgiven av öppna odlingsmarker, ligger på Östfalan vid bäcken Kolaforsen. Åsle oskiftade by var en av Falbygdens största och mest tätbebyggda byar som på 1600-talet omfattade 21 hemman. Vid skiftet 1841-43 flyttade de flesta gårdarna ut från bytomten. Åsles bebyggelse är idag främst belägen öster om kyrkan, kring länsväg 860, Mularpsvägen. Bybebyggeslen består av bondgårdar, boningshus, f.d. lanthandel, prästgård från 1797 och skolbyggnader av senare datum. Nordöst om kyrkan, på andra sidan vägen begynner Åsle tå med sin unika, bevarade tåbebyggelse från 1700- och 1800-talen som idag är ett turistmål. Sydväst och väster om kyrkan gränsar kyrkogården direkt till vidstäckt betesmark. Direkt norr om kyrkan ligger prästgården som fortfarande bebos av tjänstgörande präst. Söder om kyrkogården finns en stor, grusad parkeringsplats som omgärdas av ett omålat trästaket. I hörnet mellan parkeringsplatsen och kyrkogården finns en nyuppförd ekonomibyggnad.
EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden, vars fasader består av stående, rödmålad locklistpanel med vita knutar, har sadeltak belagt med tvåkupigt lertegel. Åt öster finns dörrar in till toalett, vaktmästarkök samt redskapsbod.
PRÄSTGÅRD- Åsles kyrkoherdeboställe med timrad manbyggnad är till äldsta delen från 1797 och påbyggd ca 1900. Fasaderna är klädda med faluröd locklistpanel, sadeltaket med avvalmade gavelspetsar är täckt med tegelpannor. Byggnaden omges idag av en trädgårdstomt men har tidigare ingått i en stor gårdsanläggning som idag är borta. Ett uthus med faluröd panel finns kvar på tomten.