Stäng fönster Västervik kn, DALHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Dalhems socken är belägen på gränsen till Östergötland och gränsar i norr och väster till östgötska socknar. Socknen utgör det främsta exemplet på den landskapstyp som sägs vara karaktäristisk för tjustbygden. Genom området sträcker sig långsträckta vattensystem och åsar i huvudriktningen NV-SO. På många ställen är dalsluttningarna mycket branta. De arkeologiska fynden är få men två fornborgar har påträffats vid Skansberget och vid Skanskullen. Jämte jordbruket är skogen en viktig näring för socknen. Flera sågverk har funnits i området och i närheten fanns länge Eds Cellulosafabrik, Västra Ed. Här har också funnits större grustag och ett tegelbruk. De största gårdarna är Emtöholm och Tyllinge säteri.