Stäng fönster Partille kn, PARTILLE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
PARTILLE KYRKA ligger centralt i bebyggelsen i Partille, med affärer och torg på ena sidan och kommunhus på andra sidan. På en kulle söder om kyrkan ligger Partille herrgård, och omedelbart söder om denna går motorvägen från Göteborg mot Stockholm (E20). Längs kyrkogårdens norrsida rinner Säveån förbi. Väster om kyrkogården ligger församlingshemmet.

Partille kommun är en ganska liten kommun, med samma storlek som den gamla kyrksocknen. I öster ligger industrisamhället Jonsered, som på 1860-talet fick egen kyrka. Partille gamla kyrkogård kompletterades med en ny kyrkogård, Partille Södra, 1903, nu belägen på den andra sidan om motorvägen, liksom av Kvastekulla begravningsplats och kapell 1959, belägen ytterligare någon kilometer längre åt sydöst. Det senaste tillskottet är Furulundskyrkan, byggd på 1990-talet.