Stäng fönster Härryda kn, BJÖRKETORPS KYRKA OCH HINDÅS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BJÖRKETORPS KYRKA ligger i ett krönläge i ett kuperat dalgångslandskap. Åkermark med spridd bebyggelse i omgivningarna, skola på andra sidan landsvägen i öster. Möte mellan landsvägar strax i sydöst. Tätorten Rävlanda en halv kilometer åt nordöst.

DEN GAMLA KYRKOGÅRDEN ligger ett par hundra meter nordöst om den nuvarande kyrkplatsen, i utkanten av samhället Rävlanda. Den är belägen på svagt sluttande mark intill södra kanten av en bäckravin, och omgiven av en torvtäckt stenmur. Ingångar i öster och väster genom murade stigluckor, putsade och avfärgade i vitt, avtäckta med spetsigt tak under rött tegel och med rundbågigt avslutade öppningar. Den västra har tre öppningar invid varandra.
Kyrkogården utgör ett sammanhängande gräsbesått kvarter, med spridda grupper av låga resta stenar utan ramar. Mitt på kyrkogården växer en tät granhäck, planterad i samma form som Björketorps gamla kyrka. Ett träkors markerar platsen för altaret, och här växer också en lägre häck i form av en altarring. Lösa träbänkar uppställda sommartid för friluftsgudstjänster

Kyrkogården är i övrigt bevuxen av ett flertal äldre lövträd (lönn, björk) samt en större tall. I östra delen har platsen för klockstapeln markerats med en krets av smärre stenar.

Platsen blev ånyo ianspråktagen för begravningar 1965, varvid äldre gravstenar omflyttades. På kyrkogården finns ett drygt trettiotal resta vårdar av grå sand- eller kalksten, närmast rektangulära, några korsformiga, en och annan med läslig inskription. De stammar från 1600-, 1700- och 1800-tal. Flertalet flyttades 1965 och är nu uppställda i spridda små grupper. Några i sydvästra delen lär befinna sig på ursprunglig plats. I övrigt är det främst sentida gravvårdar.

Församlingshemmet, modernt, ligger ett femtiotal meter söder om gamla kyrkogården