Stäng fönster Linköping kn, BJÖRKEBERG KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Björkeberg är en medeltida sockenbildning och förekommer på 1300-talet under namnet Birkeberga. Till ytan är socknen en av länets minsta och är belägen ca 1½ mil väster om Linköping. Socknen tillhör den bördiga östgötaslätten och huvudnäringen har varit jordbruk. Nordöst om kyrkan ligger "Humparna", ett av Östergötlands största gravfält med karaktär av främst yngre järnålder, men har troligen börjat användas redan under äldre järnålder. I sydväst finns ett liknande gravfält.

KYRKOMILJÖN
Björkebergs kyrkby ligger i en fornlämningsrik jordbruksbygd. Mittemot kyrkan ligger den gamla klockarbostaden från ca år 1800 med vita spritputsade fasader och tegeltäckt sadeltak. Byggnaden har även inrymt skolverksamhet och lärarbostad. År 1923 byggdes en större skolbyggnad strax intill i 1½ våning med gula spritputsade fasader under brutet tak. Öster om kyrkan ligger ett löneboställe från 1946 med fasader av gul locklistpanel och sadeltak. Norr om kyrkogården ligger ett församlingshem uppfört 1970.