Stäng fönster Linköping kn, GAMMALKILS KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Gammalkil omnämns första gången 1345 som Gambla Kyl. Socknen innehåller både jordbruks- och skogsbygd, men huvudnäringen har varit åkerbruk. I 1872 års kalender för Östergötland omnämns att det funnits ett stort antal kvarnar samt sågverk och ett bryggeri i socknen. Ägostrukturen har dominerats av ett flertal halvstora gårdar, varav kan nämnas bl a Duseborg och Kapperstad.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger vid ett vägskäl ca 15 km sydväst om Linköping. Den är belägen på en höjd med vid utblick över det fornlämningstäta landskapet. Söder om kyrkan ligger den f d kyrkskolan från 1800-talets senare del, som numer har funktionen som församlingshem. Intill ligger hembygdsgården, där en utomhusscen är uppbyggd. Vid nordöstra delen av kyrkogården finns en senmedeltida tiondebod av sten. Den har troligen samband med Gammalkils ställning som prebende, d v s pastoratets inkomst utgjorde lön till någon annan tjänst i kyrka eller skola. I detta fall för en kanik i Linköpings domkyrka, som uppbar tionden från församlingen. Gammalkils f d prästgård ligger ca 500 m öster om kyrkan.