Stäng fönster Linköping kn, KAGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Kaga är en medeltida socken och omnämns 1310 som Kawu, Kafhögha och Kaugha.
Socknen är belägen strax väster om Linköping och Svartån bildar sockengräns mot norr. Bygden nordväst om dagens Linköping har haft en central roll under forntiden, vilket åskådliggörs av högarna vid kungsgårdarna Sättuna och Alguvi. Både Sverkersätten och Folkungaätten har haft stora jordegendomar i socknen. Socknen är fortfarande relativt fornlämningsrik och bl a två runstenar finns bevarade, varav den ena är inmurad i kyrkans yttervägg. Socknen utgörs till största delen av slättbygd och hör till Östergötlands bördigare områden. Huvudnäringen har varit jordbruk. Bebyggelsen består av halvstora gårdar, som är utskiftade. Gerstorp har varit socknens största gård. Den äldre landsvägen från Linköping till Bergs gästgivargård går i nordvästlig riktning genom socknen.

KYRKOMILJÖN
Kaga kyrka ligger på en udde som formats av Svartåns lopp. Enligt äldre lantmäterikartor bestod Kaga by av fyra gårdar, varav prästgården låg söder om kyrkan och de tre andra gårdarna norr om kyrkogården. Vi laga skifte 1858 flyttades två av gårdarna ut. Prästgården är bebyggd med en ny mangårdsbyggnad 1950. I trädgården finns en mycket välbevarad bod från 1700-talet som ingått i den äldre prästgårdsanläggningen. Ett nytt skolhus med skolsal, kommunalrum och bostad för klockaren och skolläraren uppfördes 1863. Det användes för sitt ändamål fram till 1916, då en ny skola uppfördes i en för tiden typisk byggnadsstil. Det gamla skolhuset omändrades då till lärarbostäder. De båda f d skolbyggnaderna är belägna vid infartsvägen till kyrkan från söder. Kyrkomiljön utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården.