Stäng fönster Linköping kn, KÄRNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Kärna är en medeltida socken och omtalas 1334 som Kerna. Kärna socken gränsar i öster till Linköping och har en växlande natur med skog och åkermark. Socknen är fornlämningsrik och vid Tift finns ett av Östergötlands största gravfält från yngre järnåldern. Vid kyrkan står fyra runstenar, varav den största är försedd med ett kors och en annan med en ristning av ett lejon. Kärna har under flera århundraden varit prebende under biskoparna i Linköping. Socknens största gårdar är Lagerlunda och Tolefors säteri. Vid Värö fanns förr en hälsobrunn och vid Malmen, som tidigt varit en militär mötesplats, finns nu bl a militär flygplats. Socknens centra flyttades från kyrkplatsen till järnvägsområdet i samband med att Östra stambanan anlades med en station sydväst om kyrkan. Ett stationssamhälle utvecklades och idag är Malmslätt med närliggande bostadsområden, som Jägarvallen och Tokarp, förorter till Linköping.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen i utkanten av tätortsbebyggelsen med omkringliggande villabebyggelse. Prästgården är belägen i en parkliknande trädgård nordväst om kyrkan med en reveterad huvudbyggnad, som är uppförd 1921. Norr om norra kyrkogårdsgrindarna ligger församlingshemmet, som om- och tillbyggts vid flera tillfällen.