Stäng fönster Linköping kn, LEDBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Beskrivning
Ledberg är en medeltida socken och omnämns 1413 som Ledheberg. Socknen tillhörde då Gullbergs härad. Socknen är fornlämningsrik och invid kyrkan ligger Östergötlands största förhistoriska gravhög, Ledbergskulle. Två runstenar finns bevarade, varav den ena, som står uppställd på kyrkogården har ristningar på båda sidorna. Största delen av socknen utgörs av åkerjord och jordbruk har varit huvudnäringen. Svartån bildar fall vid Kungskvarns gård och kraften användes förr till kvarndrift. I början av 1910-talet uppfördes Odensfors kraftstation. Bland socknens större gårdar återfinns Kärrsjö, Åbylund och Tomta. Den numer nedlagda järnvägen mellan Linköping och Skänninge öppnade för trafik 1912 med stationer vid Ledbergskulle och Kränge.

Kyrkomiljön
Kyrkan och kyrkbyn är högt belägna med vid utsikt över slätten. Strax söder om kyrkan är Ledbergskulle belägen, vilken utgörs av en gravhög som har C14 daterats, d v s datering genom kolprov, till 800-talet. Kyrkbyn bestod före laga skifte, som upprättades 1846, av åtta gårdar. En av byns gårdar är den f d prästgården, som är belägen strax sydöst om kyrkan med en mangårdsbyggnad från början av 1800-talet. Den flankeras av två flyglar, varav den ena är en ålderdomlig enkelstuga som uppges vara den äldre prästgården och den andra uppges vara tiondebod. Det nuvarande skolhuset uppfördes ursprungligen 1874 och tillbyggdes 1911-1912. Skolhuset, som nu används för församlingsverksamhet, har spritputsade fasader och ett tidstypiskt brant tegeltäckt brutet sadeltak. Kyrkomiljön utgör en väsentlig del av riksintresseområdet vid Ledberg.