Stäng fönster Linköping kn, LILLKYRKA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Lillkyrka socken ligger i det småbrutna landskapet vid sjön Roxens sydöstra del ca två mil nordöst om Linköping. Socknen är medeltida och finns omtalad 1458 som "Litlakirkio". Landskapet är öppet och låglänt med enstaka skogsklädda bergknallar. Det är en av Östergötlands minsta socknar och stiftets minsta församling och består av några små byar och enstaka hemman. Genom socknen förbi kyrkan gick häradsvägen mellan Skrukeby och Skärkind, och kallades in på 1800-talet Kungsvägen. På en del av impedimenten i åkermarken finns lämningar efter förhistorisk bosättning, såsom gravar och stensträngar. Huvudnäringen har varit jordbruk och boskapsskötsel. Socknens enda storgård är Fröö säteri som finns omnämnd i handlingar från 1360.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen på en låg höjd i den kuperade lerslätten. Kyrkan ligger inte i någon bybebyggelse och av kartmaterial från 1600-talet framgår det att kyrkan var omgiven av prästgårdens ägor. Det gamla kyrkoherdebostället från 1728 låg intill norra kyrkomuren men revs 1942. Sedan 1821 då Lillkyrka blev annex till Östra Skrukeby har man dock inte haft en egen kyrkoherde. I anslutning till kyrkan finns idag en anläggning som fram till 1963 utgjorde arrendatorsbostad med tillhörande ekonomibyggnader och har därefter fungerat som kyrkvaktmästarens bostad. Sedan en tid tillbaka används det som församlingshem. Anläggningen består av ett bostadshus från 1941, en ladugård från 1928 och ett magasin från 1940-talet. Den faluröda knuttimrade bod som ligger intill huvudingången i väster byggdes 1710 som tiondebod. Den har ett sadeltak täckt med enkupigt tegel och inåtgående svarttjärade dörrar med bräder lagda i rutmönster. Hopbyggt med denna låg tidigare Lillkyrkas första skola byggd 1868. På Fyrbys marker ca 400 m nordväst om kyrkan byggdes 1860 en fattigstuga och 1891 byggdes här en skola som kallades Fyrby skola.