Stäng fönster Linköping kn, RYSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen ca 8 km nordost om Linköping på en svag höjd med utblickar över det fornlämningsrika odlingslandskapet.

Ett nytt skolhus, som även inrymde bostad för skolläraren uppfördes 1891 och utgörs av en reveterad byggnad i 1½ våning under sadeltak. Skolan nedlades 2003. Parallellt med skolbyggnaden uppfördes 1909 ett ålderdomshem med liknande fasadutformning. Byggnaden används idag som församlingshem. En lärarbostad, nu i privat ägo, uppfördes 1930 med reveterade fasader under ett högt brutet sadeltak. Den innehöll även bostad för kantorn. I skolmiljön finns även det f d kommunalhuset, vilket utgörs av en mycket enkel rödfärgad byggnad under brutet tak. Förutom kommunalrum innehöll byggnaden slöjdsal.

Ute på slätten, ca 500 meter från kyrkan, är den f d prästgården belägen.