Stäng fönster Linköping kn, SJÖGESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Socknen bildades under äldre medeltid och fick namn efter byn Sjögestad. Socknen ligger mitt emellan Linköping och Mjölby, ca 15 km i vardera riktningen. Topografiskt tillhör området övergångsbygden mellan östgötaslätten och södra Östergötlands bergs- och skogsbygd. Jordbruket har utgjort den främsta näringen. Fornlämningsbilden utgörs bl a av två gravfält från yngre järnåldern, fynd av ett flertal runstenar samt två av länets få storhögar varav den ena utgör ett markant inslag i slättlandskapet. Många av traktens fornlämningar står att finna i närheten av den forna Eriksgatan vars vägsträckning man ännu kan se spår av. I socknen fanns galgbacken, de närliggande häradenas avrättningsplats som var i bruk ända in på 1800-talet. I början av 1870-talet drogs Östra stambanan genom socknen, med en station förlagd i närheten av kyrkan. Järnvägen var en bidragande orsak till att Lunnevads folhögskola förlades i socknen 1872. Bebyggelsen som ursprungligen var koncentrerad i ett fåtal byar är numera ganska spridd. Till de större gårdarna hör Sjögesta Bro och Stora Tollstad.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i Sjögestad samhälle och ligger idag i direkt anslutning till järnvägen som tidigare hade en station här. Öster om kyrkan rinner Lillån. Väster om kyrkan finns två skolbyggnader som var i bruk ända fram till 2004. Den äldre skolbyggnaden uppfördes troligen på 1870-talet och i denna inrymdes även lärarbostäder och kommunalrum. Den är byggd i 1½ våning på en kraftig stengrund och är reveterad med beige spritputs under tegeltäckt sadeltak. Denna fungerade en period som församlingshem. En skola byggd på 1840-talet revs i samband med järnvägsbygget. År 1923 byggdes nästa skolhus, även det i 1½ våning med fasader reveterade med gul spritputs under tegeltäckt mansardtak. Sydväst om kyrkan ligger en faluröd timrad länga under sadeltak som tidigare utgjorde kyrkstallar. I kyrkans omgivning finns också två f d handelsbodar samt två gårdar med bebyggelse från 1800-talets andra hälft. Sjögestad har inte haft egen präst sedan reformationen och saknar därför prästgård.