Stäng fönster Linköping kn, SLAKA KYRKA (SOFIA ALBERTINA KYRKA) KYRKOMILJÖ, Östergötland

Slaka är en medeltida socken och omnämns 1247 som Slacu. Socknen var under medeltiden
prebende vid Linköpings domkyrka. Socknen är mycket rik på fornlämningar och några hundra meter söder om kyrkan ligger en stor domarring. Inte mindre än åtta runstenar har funnits i Slaka. Häradets tingsställe var förlagt till Slaka fram till 1889, vilket en minnessten vid kyrkan omtalar. Bland socknens större gårdar kan Berga, Bröttjestad, Haddorp, Normstorp, Röby och framför allt Lambohov nämnas. Den senare utgörs av en mycket välbevarad herrgårdsanläggning, uppförd 1762-63 efter ritningar av arkitekten Jean Eric Rehn. Rehn (1717-1793) tillhörde de stora arkitekterna under rokokon och arbetade under en lång period för Gustav III. Fornforskaren och riksantikvarien Johan Hadorph, var född 1630 på Haddorps gård och ligger begravd vid kyrkan. Jordbruk har varit den viktigaste näringen. I Östergötlands kalender 1871 uppges att det finns tre kvarnar i socknen, varav en är en väderkvarn, vidare finns ångbränneri och ett tegelbruk. Landsvägen mellan Linköping och Vimmerby passerar genom socknen.

Kyrkomiljön
Slaka kyrka är belägen knappt 5 km söder om Linköping och utgör tillsammans med Lambohovs säteri en välbevarad agrart präglad herrgårds- och kyrkomiljö. Linköping har dock expanderat med nya småhusområden i kyrkans närhet och Slaka upplevs idag mer som en förort. Landsvägen mellan Linköping och Vimmerby passerar öster om kyrkan. Norr om skolområdet är prästgården belägen. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1856 och utgörs av en envånings reveterad byggnad. På andra sidan vägen ligger skolområdet med gamla och nya folkskolan. Den förra uppfördes 1898 med en rikt utformad panelad fasad och den nya folkskolan uppfördes 1923 i en mer traditionell utformning med faluröda fasader. I området finns även en f d lärarbostad uppförd 1875 med reveterade fasader under sadeltak.

Söder om kyrkan är församlingshemmet inrymt i det f d ålderdomshemmet. Strax intill nybyggdes 1991 vaktmästarlokaler m.m. Kyrkomiljön och Lambohovs säteri utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.