Stäng fönster Linköping kn, ULRIKA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Landskapet är skogsrikt och många gårdar i skogsbygden hade mycket långt till närmaste kyrka, vilket skapade problem vid t ex begravningar och barndop. År 1736 fick man tillstånd att bilda en ny socken och att bygga en kyrka. Socknen bildades av delar av Nykils, Gammalkils, Kisas, Västra Hargs och Västra Enebys socknar. Socknen och församlingen fick namnet efter drottning Ulrika Eleonora. Socknen är fornlämningsfattig och huvudnäringarna har varit skogsbruk kompletterat med jordbruk och hantverk.

KYRKOMILJÖN
Ulrika kyrka är belägen i en trevägskorsning centralt i samhället. Väster och nordöst om kyrkan finns kyrkstallar, uppförda på 1850-talet, bevarade. Vid en kyrkogårdsutvidgning åt väster 1953 revs den östra delen av stallarna. Kyrkstallarna nordöst om kyrkan är också förkortade, men har fortfarande kvar i sin äldre utformning.
Norr om kyrkan och på andra sidan landsvägen ligger den f d socken- och fattigstugan från 1800-talets början. Väster om den uppfördes 1958 ett nytt församlingshem. Den f d prästgården är belägen vid Ycke, några kilometer norr om kyrkan.