Stäng fönster Ale kn, KILANDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Kilanda socken ligger ca 25 km nordöst om Göteborg. Landskapet i socknen är omväxlande med uppodlade dalgångsbygder som omges av bruten och mossrik skogsbygd. Kring sockencentrat vid Kilandaåns lopp ligger åkrar och ängar mellan spridda lövskogsdungar, som domineras av ek och bok. I skogsmarkerna söder och norr om kyrkan finns ett flertal fornlämningar, bland annat hällkistor från yngre stenålder samt järnåldersgravar. Kyrkan är belägen intill en fördämning av Kilandaån och har vissa historiska kopplingar till Kilanda säteri, som ligger ca en km väster om kyrkan. Säteriet har medeltida anor och förbinds med kyrkan via en långsträckt allé, anlagd på 1780-talet, som leder från säteriet till en punkt strax nordväst om kyrkoanläggningen. Viktiga inslag i kyrkbyn är även en kvarn, en mjölnarbostad samt en skolbyggnad från 1800-talet, troligen uppförd på bekostnad av familjen Ekman som då bodde på säteriet. Miljön kring Kilanda kyrka är ett exempel på ett traditionellt, välbevarat sockencentra med lång historisk kontinuitet. På ett pedagogiskt sätt speglas här ett socialhistoriskt och ekonomiskt samband mellan kyrka, säteri och skola.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv, litteratur: Nationalencyklopedin (1993), "Program för kulturminnesvård, Ale kommun" (1986), Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv.