Stäng fönster Ale kn, NÖDINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Nödinge kyrka ligger ca 15 km norr om Göteborg i norra änden av Nödinge socken, som sträcker sig längs med Göta Älvs östra sida. Socknen består av en delvis tätbebyggd dalgångsbygd i väster och skogsbeklädd, mossrik bergsterräng åt öster. Längs socknens västra sida löper riksväg 45 samt järnvägen mellan Göteborg - Karlstad. Samhället Nödinge, som har medeltida ursprung, karaktäriseras idag främst av bostadsbebyggelse från 1900-talet. I östra delen av samhället intill R 45 har Ale torg etablerats med butiker och restauranger. En del av den ursprungliga, agrara karaktären finns kvar i samhället till skillnad från bebyggelsen i tätorterna Surte och Nol, som är belägna längre söderut i socknen. Dessa båda orter är representanter för den typiska svenska bruksorten som vuxit upp kring en dominerande industri.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland.

Litteratur: "Program för kulturminnesvård. Ale kommun" (1986). Nationalencyklopedin.