Stäng fönster Bollebygd kn, BOLLEBYGDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BOLLEBYGDS SOCKEN tillhör naturgeografiskt en utlöpare till sydsvenska höglandet. Området domineras av höglänta skogstrakter genombrutna av Nolåns och Söråns dalgångar. Jordbruket har främst varit koncentrerat till de båda dalgångarna, vid vilkas mötespunkt Bollebygds samhälle är beläget. Kyrkan med intilliggande prästgård är belägna i höjdläge som tydliga landmärken i det böljande odlingslandskapet, där Nolån korsar den gamla landsvägen mellan Göteborg och Borås. Kyrkan markerar platsen för det medeltida sockencentrat, som sedan järnvägens ankomst i slutet på 1800-talet kommit att förskjutas åt öster till järnvägsstationen. Förutom kyrkan och en prästgårdsbyggnad ingår även det före detta lönebostället, en jordbruksfastighet samt församlingshemmet i den sammanhållna bebyggelsemiljön. Prästgården är en vitputsad, nyklassicistisk tvåvåningsbyggnad, uppförd år 1928 efter arkitekt Gustaf Elliots ritningar. Byggnaden, som idag huvudsakligen tjänar som pastorsexpedition och kontor, är av dåvarande Älvsborgs länsmuseum utvärderad som en kulturhistoriskt värdefull och viktig del i bebyggelsemiljön kring Bollebygds kyrka.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland.

Arkiv: Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv.