Stäng fönster Borås kn, KINNARUMMA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kinnarumma socken ligger i Borås kommun i Västra Götalands län och består av två smala dalbygder längs Viskan och Häggån. I dalgångarna samlas bebyggelsen medan övriga socken till största delen utgörs av bergig skogsmark. Under 1800-talets förra hälft växte sig textilindustrin stark i Kinnarumma socken. Exempel på detta är fabrikssamhällena Rydboholm och Viskafors.

Kyrkan angränsar i norr och väster till gårdsbebyggelse och beteshagar. Söder om kyrkan finns en parkeringsplats. I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrkan, på medeltida kyrkplats med äldre omgivande kyrkogård, också en nyare begravningsplats, bårhus och vaktmästarkontor sydöst om landsvägen.

Bårhuset ritades i samband med kyrkogårdens utvidgning 1946 av stadsarkitekten i Borås Harald Ericsson.

Ett stycke söderut från den nuvarande kyrkan finns också en äldre kyrkplats med bevarade grundmurar från 1900-talskyrkan som tidigare stått på platsen.