Stäng fönster Borås kn, RÅNGEDALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Rångedala kyrka ligger på en höjdrygg drygt en mil nordöst om Borås stad och några hundra meter väster om riksväg 40 mot Jönköping. Nedanför kyrkan går en mindre väg västerut mot Fristad och en norrut mot Varnum i Ulricehamns kommun.

Rångedalas namn sägs härledas till heliga Ragnhilds dal eller till "dalen vid Rangan", som skulle vara ett äldre namn på ån som rinner genom dalen. Kyrkan omges av ett småskaligt odlingslandskap som är blandat med lövskog och har relativt spridd bebyggelse. Norr om kyrkan gränsar en äldre prästgård med omgivande trädgård. På tomten, i liv med norra kyrkomuren, står det gamla kyrkoarkivet som tillföll kyrkan 1941 och gjordes till gravkapell. Nuvarande prästgård är belägen på en höjd väster om kyrkan. I kyrkogårdens sydöstra hörn, i nivå med landsvägen, finns en äldre ekonomibyggnad, eventuellt använd som vagnbod. Nordväst om kyrkan ligger en ekonomibyggnad som är uppförd under 1990-talet. Väster om kyrkogården, intill en stor, asfalterad parkeringsplats, finns Rångedala församlingshem.

Kyrkomiljön ingår i en utvärderad värdefull kulturmiljö tillsammans med bymiljön Finnekumla strax norr om kyrkan.

FD PRÄSTGÅRD
En stor, rektangulär 1800-talsbyggnad i 1 ½ våning med sadeltak täckt av enkupigt lertegel. Fasaden har vitmålad locklistpanel och de spröjsade fönstren är målade gröna. I andra våning finns runtom lunettfönster. På ena gaveln är entré från 1900-talets mitt med en bred fritrappa av betong med smidesräcken. Till gården hör flera ekonomibyggnader norr om huvudbyggnaden. Prästgården är idag såld och brukas av privatpersoner.

PRÄSTGÅRD
Nuvarande prästgård, nu under renovering, är en byggnad i två våningar med frontespis och veranda med putsade pelare och balkong ovanpå. Den uppfördes 1918 med valmat mansardtak, belagt med tegel, och fasaden är vitputsad.

EKONOMIBYGGNAD
Mindre byggnad med rektangulär planform, innehållande vaktmästarutrymme och maskinhall som uppfördes omkring 1998. Fasaden består av stående locklistpanel som målats i en gulvit nyans. Sadeltaket är klätt i svart, tegelimiterande plåt. Fönstren är tvålufts med spröjs på mitten och entrén åt öster har ett skärmtak.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet har en våning och källare och uppfördes enligt uppgift 1975. Sadeltaket är belagt med tvåkupigt, brunt betongtegel, fasaden är beklädd med brunt fasadtegel. De ospröjsade fönstren har brunmålade fönsterbågar. Källaren har stora fönster i den mörkbrunt färgade sockeln. Entrén är i en utbyggnad med trappa upp i öster.

VAGNHUS/BÅRHUS
Liten, äldre ekonomibyggnad med rektangulär planform. Fasaden har stående locklistpanel som målats faluröd. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel och vindskivorna är vitmålade. En svart, hög port med avfasade överhörn åt vägen i sydöst med två dörrblad.