Stäng fönster Borås kn, SANDHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Sandhults kyrka ligger ungefär en mil nordväst om Borås stad, vid östra sidan av Alingsåsvägen, länsväg 180, där den korsas av vägen mellan Fristad och Sandared. Trakten sänker sig söder- och österut så från kyrkan har man en fri utsikt mot granklädda åsar åt dessa håll. På västra sidan av Alingsåsvägen ligger en nyare mataffär och en bensinmack, samt en busshållplats med vändslinga nedanför kyrkan. Infarten till kyrkan, som är norr om densamma, har på sin norra sida en gård och på sin södra en mindre parkering. En mindre väg leder vidare till bostadshus. Angränsande till kyrkan finns i norr Sandhults församlingshem och emellan dem en stor parkering. På en kulle i nordöst klättrar ytterligare små villor och mindre flerbostadshus från 1940-60-talet. Intill kyrkan i öster ligger röda radhus med fasader av tegel och träpanel och en öppen grönyta mellan sig. I sydöst, vid en fristående kyrkogårdsdel, ligger Sandhultsskolan. Sammantaget utgör bebyggelsen ett sockencentrum.

I Sandhult fanns en äldre kyrka som sannolikt var medeltida och som enligt uppgift låg på samma plats, öster om och i anslutning till nuvarande kyrkas kor. Kyrkan var av sten, cirka 16 x 7,5 meter i plan med spåntak, målat innertak, läktare och bänkar. Predikstol och altartavla hade lövverk och var förgyllda. Bångenhielmska graven nådde in under altaret. Epitafier fanns för denna ätten liksom den Drakenbergska. Vid korets södra sida fanns en sakristia (uppgift från 1784). Ursprungligen var det Drakenbergska familjens grav, ägare till säteriet Hellered i socknen, som blivit övermurad och apterad till sakristia.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet har en karaktärsfull, modernistisk arkitektur och är sannolikt från 1950-60-talen. Det är en asymmetrisk byggnad med tre byggnadsvolymer och branta pulpettak. Den norra byggnadskroppen har på sin högsta fasad en vidbyggd bredare, låg länga åt söder, med takfall åt motsatt håll. Det vertikala fasadpartiet mellan de två volymernas tak har ett smalt fönsterband över hela bredden. I östra ändan är den låga längan sammanbyggd med en kort byggnadsdel, vars norra fasad är lika hög som och nästan tangerar den största byggnadsvolymens södra fasad. Takfallen är pappklädda och fasaderna har vitmålat tegel på gavlarna och svart, stående träpanel på långsidorna. Stora perspektivfönster sitter samman i olika partier. På den låga längans gavel mot parkeringen finns ett kors i tegelrelief.

FRILIGGANDE BEGRAVNINGSPLATSER
I sydöst passerar Fristadsvägen mellan kyrkans omkringliggande kyrkogård och den nyare, lägre belägna begravningsplatsen. Första delen av den senare anlades 1936 och en utökning gjordes 1956. Här finns några mindre ekonomibyggnader. Kyrkogården har dubbla smidesgrindar i öster och väster och olika etager på grund av skillnad i marknivån. Gångarna är raka och grusade och lövträd, varav många unga björkar, pryder området. Gravvårdarna står i rader och är låga. Flertalet har små stenramar.
Någon kilometer söderut, längs Sandaredsvägens östra sida, ligger ytterligare en kyrkogård anordnad 1993 på en höjd. Den är anlagd vid en damm i en vidsträckt grästäckt backe med stengärdesgårdar och idegranshäckar. Asfalterade vägar går i ytterkanterna med höga lyktstolpar med klot. Även här står unga björkar.

EKONOMIBYGGNADER
Tre små ekonomibyggnader, varav två sammanbyggda, med röda tegelklädda sadeltak står på västra sidan vid infarten till den sydöstra begravningsplatsen. Längst i norr är det en vaktmästarbyggnad från 1994 med ljust målad locklistpanel, enluftsfönster och trätrappa upp till en grå dörr i sydöst. Norra gaveln har två dörrar och tätt intill västra fasaden står en elcentral. Strax söder om detta är två byggnadskroppar från 1949 i suterräng med vita putsade fasader och träklädda mörkbruna gavelrösten. Det är ett bårhus och förråd med mörkbruna dörrar åt öster.