Stäng fönster Borås kn, SEGLORA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Seglora socken ligger i Borås kommun i Västra Götalands län. Socknen utgörs av en smal dalgångsbygd längs Viskan samt skogsbygd med gles dal- och höjdbebyggelse. I socknen finns flertalet mindre sjöar och en del mossmarker. Viskans dalgång vidgar sig i närheten av kyrkan och marken är här mera uppodlad än i övrigt. Textilindustrin har haft stor betydelse för sysselsättningen i socken och 1853 anlades ett bomullsspinneri i Rydal.

SEGLORA KYRKA ligger vid en meanderkrök vid Viskans södra strand, ca två mil nedströms och sydväst om Borås. Kyrkan är belägen på en kyrkotomt som utgörs av en låg kulle i det öppna odlingslandskapet. Seglora har sedan lång tid tillbaka varit ett viktigt sockencentrum och kyrkbyns utveckling är idag klart avläsbar med prästgård, kyrka och kyrkogård med arkivbod, grupperade längs den gamla byvägen. Den historiska kontinuiteten sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Prästgården är belägen mitt emot kyrkogården och uppfördes 1793 på platsen för en tidigare prästgård. År 1963 förklarades prästgården som statligt byggnadsminne.

Den vitmålade brädfodrade församlingshemmet är beläget mitt emot kyrkans kor. Ett bårhus från 1960-talet med rektangulär planform är beläget söder om kyrkan. De gula tegelfasaderna kröns av ett plant tak med takfot i kopparplåt. Portar, stuprör och ett stort kors på fasaden i samma material.