Stäng fönster Borås kn, TOARPS KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Toarps kyrka med kyrkogård ligger drygt en mil öster om Borås stad och är mycket högt belägen med milsvid utsikt åt alla håll utom väster, där de barrskogsklädda åsarna är nära inpå kyrkan. Kyrkan är belägen vid en mindre väg som går mellan riksvägarna 27 och 40. Socknen är vidsträckt och dess mer samlade bebyggelse ligger bortom synhåll från kyrkan söderut, liksom Dalsjöfors station i sydöst.

En mycket bred infart leder in till en parkeringsyta nedanför kyrkan. Invid vägen nedanför västra kyrkogårdsmuren ligger en ekonomibyggnad som tillhör kyrkan. I söder och öster breder ett småskaligt odlingslandskap ut sig med gles bebyggelse. Nedanför kyrkogården i söder ligger gården Stommen med en stor, röd ladugård och ett boningshus intill. Sydväst om kyrkan ligger Toarps nya församlingshem på andra sidan vägen, samt ytterligare en begravningsplats med minneslund och gravkapell, Mikaelskapellet (beskrivs separat). Väster och norr om kyrkan stupar marken brant, från vägen finns en smal stig upp till en trappa i kyrkogårdsmuren i nordväst. Norrbranten är täckt med slyig skog av främst lövträd, medan äldre lövträd står glest i västslänten. Belägen vid infarten nedanför den sydvästra branten är en ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD
Byggnaden inrymmer redskapsbod och maskinrum och uppfördes omkring 1940. På platsen stod tidigare gamla kyrkstallar. Fasaden är spritputsad och vit under ett valmat sadeltak med mörka betongpannor. Åt vägen i väster finns tre kvadratiska fönster med betongglas. Åt söder är en hög, tvåbladig, blågrå, slät port och en enkel brun dörr med utvändig bom, samt ett enluftsfönster.