Stäng fönster Borås kn, TÄMTA KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Tämta kyrka ligger i en skogsbygd cirka 2,5 mil nordväst om Borås stad, vid västra sidan av riksväg 42 till Trollhättan. En grusad parkeringsyta finns längs vägen nordöst om kyrkan, varifrån huvudentrén in till kyrkoanläggningen är.

Kyrkan omges av ett fåtal byggnader av olika slag, men i övrigt syns ingen bebyggelse från anläggningen. Barrskog, med lövträd i framkanten, omger kyrkotomten i söder och öster. Mellan kyrkomurar och skog är det gräsytor, gamla åkertegar, och en väg till Udden går i skogskanten. Från den leder en liten väg upp till kyrkogårdens grindhål åt sydväst. Utanför murens sydvästra sida står två små ekonomibyggnader. I väster är en gräsplan med fotbollsmål. Utanför nordvästra muren är Tämta församlingshem, tidigare skola, och en privatbostad som förut tjänstgjorde som lärarbostad. Till denna hör en ekonomibyggnad, vilken kyrkan arrenderar som maskinförråd. Privatbostaden är ett äldre, ombyggt 1 ½ plans hus med svarta betongpannor på valmat mansardtak och fasaden klädd med gul plåtpanel. Ett trästaket omgärdar dess tomt. I öster finns ett litet torp med uthus som tidigare var en småskola. Torpet är rött med vita knutar och sexdelade fönster under sadeltak. Nära torpet, på andra sidan vägen, står en bastubyggnad. Miljön, med kyrka, bastu, gamla skolor och bollplan ger platsen en karaktär av sockencentrum.

Till kyrkans historia hör också platsen där en äldre sockenkyrka stod, någon kilometer söderut längs riksvägen. Den är idag markerad med en rekonstruktion av kyrkans mur, cirka 30 centimeter hög och en minnessten från 1942, samt gärdesgård omgiven av glesa träd. Spridda gamla gravvårdar av sten höjer sig ur gräset, bland annat två frontalt ställda hjulkors, vilket är mycket ovanligt.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet inryms i en omkring hundraårig, stor skolbyggnad. Huset har två våningar under sadeltak, täckt med röda betongpannor, med frontespis åt vägen i nordöst. Byggnaden har byggts till med en farstu åt detta håll och en större utbyggnad med entré även åt sydväst. I anslutning till denna är en lekplats anlagd. Fasaden har vitmålad locklistpanel. Fönstren är många och symmetriskt placerade i ljusgrå snickerier, där de stora fönstren har fyra lufter med korspost.

EKONOMIBYGGNADER
Två små fönsterlösa förrådsbodar med sadeltak, vitmålade vindskivor och falurödfärgade fasader. Den södra har locklistpanel med dubbel port åt söder och svart plåttak. Byggnaden i väster är längre och har stående panel, dörrar på tre sidor och röda betongpannor på taket.