Stäng fönster Borås kn, VÄNGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Vänga kyrka ligger knappt två mil norr om Borås och någon kilometer väster om riksväg 42 till Trollhättan. Vänga by har varit sockencentrum sedan äldsta kristna tid. Trakten är mycket fornlämningsrik skogsbygd med många vattendrag och utpekas som en av Borås värdefulla kulturmiljöer. Kyrkan omges i norr av en våtmark med åar till sjön Säven i nordväst och Myresjö norrut. Lövskog med barrträdsinslag dominerar runt våtmarkerna. Vid infarten till Vänga kyrka från riksvägen finns en gammal stenbro och en nyare är synlig i nordväst från kyrkan. I denna riktning ligger bebyggelsen med lantgårdar. Blandskog med öppna fält kransade av lövskog vetter åt söder och öster.

Söder och väster om kyrkan är grusade parkeringsytor. Intill kyrkan ligger Vänga församlingshem i väster och en äldre gård i sydväst med moderniserad manbyggnad i två våningar, klädd med träpanel, en stor ekonomibyggnad av trä samt en mindre gammal stuga intill församlingshemmet med locklistpanel och fönster åt vägen. Samtliga hus är rödfärgade.

FÖRSAMLINGSHEM
Byggnaden är uppförd i mitten av 1970-talet på gröngrå, gjuten betongsockel med vit mexitegelfasad med tvåluftsfönster och brun liggande träpanel på gavlarna och övre halvan av långsidan. Sadeltaket är klätt med svarta betongpannor. Entrén med trädörr är på östra sidan och en handikappramp av metall leder rakt upp till den. Utvändig trappa finns på norrgaveln.