Stäng fönster Borås kn, ÄSPEREDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Äspereds kyrka är belägen drygt en mil öster om Borås stad, nära sjön Tolken, vari gränsen till Ulricehamns kommun går. Äspered är likt många andra sjuhäradssocknar en skogsbygd med omfattande textil verksamhet. Namnet lär komma av asprödjning och byn omnämns i källorna sedan 1400-talets början. Äspereds kyrka ligger inne i Äspereds by, intill landsvägen som går till riksväg 40 i väster och norr. Några kilometer norr om kyrkan ligger ruinen av stenhuset på Sundholmen i Tolken, uppfört enligt uppgift på 1500-talet av ätten Brahe. Till bygget lär huggna sandstenskvadrar från Gudhems kloster ha använts.

Kyrkan ligger på en liten höjd i samhället och omges av en relativt tät bebyggelse med varierande ålder. Från landsvägen går en väg in söder om kyrkan, förbi två äldre hus som dock är något förändrade i sin exteriör och fram till en större gård sydöst om kyrkan. Gården har två stora huvudbyggnader, uppförda 1863 respektive 1880 enligt uppgift. De omges av ett flertal ekonomibyggnader. Detta är sockenkyrkans gamla stomgård, alltså den gård som krävdes för kyrkans och prästens underhåll. Men den har inte nyttjats som prästgård på långa tider. Mellan gården och kyrkogården finns en asfalterad parkeringsplats intill vilken kyrkans ekonomibyggnad är placerad. Väster om kyrkan och landsvägen klättrar bebyggelsen, som är något yngre, på en höjd. Villabebyggelse finns utmed landsvägen. Sydöst om kyrkan skymtar man Äspereds skola på en höjd. Nordost och öster om kyrkan ges vyer över ett småskaligt, något kuperat odlingslandskap med insprängda blandskogsdungar.

EKONOMIBYGGNAD
Liten ekonomibyggnad, uppförd enligt uppgift omkring 1990, med rektangulär planform och valmat sadeltak belagt med tvåkupiga, svarta betongpannor. Svartmålade snickerier och fasad av vitt mexitegel. Byggnaden inrymmer maskinhall och vaktmästarutrymmen. Två enkla dörrar och en pardörr finns i västfasaden.