Stäng fönster Essunga kn, BARNE-ÅSAKA KYRKA KYRKOMILJÖ och SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Barne-Åsaka socken består i söder av utlöpare av Edsvedens skogar. I öster befinner sig sjöar och myrar. I väster utgör ån Nossan gräns. I den norra delen är ett kuperat odlingslandskap där också kyrkbyn är belägen. Här möts vägarna från Essunga, Lekåsa och Fåglum. Invid den förra vägen står en runsten. Vid vägkorset ligger en nedlagd handelsbod. Här har även funnits skola. Kyrkplatsen är i klungbyns östra ände på nordsidan av vägen, vilken här gör en krök. Öster om kyrkogården är en kyrkstuga och en asfalterad parkering. I socknens norra ände finns den lilla tätorten Jonslund med en ännu livlig industri.

Enligt 1566 års jordebok dominerades jordägandet i socknen av skattehemman. Namnet som kommer av kyrkbyn var ursprungligen bara Åsaka.
KYRKSTUGA - Byggnaden uppfördes 1975 och har två utbyggnader i vinkel åt öster. Fasaderna är klädda med brunmålad lockpanel och har spröjsade fönster. De flacka sadeltaken täcks av tvåkupiga cementpannor. Byggnaden rymmer vaktmästeri, förråd och toalett. Utbyggnaderna från 1995 rymmer samlingsrum och kyrkstuga.