Stäng fönster Essunga kn, BÄREBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Bärebergs socken utgörs av ett med bergsknallar kuperat odlingslandskap kring ån Nossan som rinner från söder till norr. Enligt 1565 års jordebok dominerades jordägandet av skattehemman. Längs Nossans östra sida löper vägen mellan Grästorp och Nossebro. Där vägen från det gamla stationssamhället och prästgård samt skola på andra sidan ån löper samman med denna ligger den välbevarade kyrkbyn. Dess läge utgörs av ett par bergsknallar där kyrka och kyrkogård upptar den högsta i byns nordöstra ände. I dess västra backe ligger hembygdsgården och direkt i söder en mindre bod och en stig ned till gårdarna i sydost. Ännu en stig leder ned från platån i nordost genom en liten ravin. Hela kyrkogården omsluts av dungar med lövträd.

HEMBYGDSGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan är klädd med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med enkupigt lertegel och hallaskorstenar.
BOD - En bod av trä invid kyrkan är uppförd 1939 med användande av bräder från kyrkans dekorerade innertak samt till avträdet predikstolens trappskärm med dörr.