Stäng fönster Essunga kn, ESSUNGA KYRKORS KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Essunga socken består av en uppodlad slättbygd som i norr begränsas av Kedumsbergens skogspartier. Från sydost till nordväst rinner Nossan. Kyrka och kyrkogård ligger i sydvästra kanten av kyrkbyn där vägarna från Naum, Nossebro och Barne-Åsaka möts. I området finns flera lämningar av förhistorisk järnframställning, vilket gör att området klassas som riksintresse. Jordägandet dominerades enligt 1566 års jordebok av främst frälsehemman. Säteriet Djupsås har medeltida anor. Essungas status som centralort försköts under 1900-talet till stationssamhället Nossebro i socknens västra ände. Norr om kyrkplatsen ligger kyrkstall och prästgård. I öster finns invid den nyare delen en personalbyggnad.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan har gul locklistpanel och brutet tak med valmad spets, kupa och tvåkupigt lertegel. Byggnaden är uppförd under 1900-talets förra hälft.

KYRKSTALL - Byggnaden från omkring 1900 är klädd med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med tvåkupigt lertegel. I den södra gaveln är sentida toalett inbyggd.

PERSONALBYGGNAD - Den långsmala byggnaden är klädd med en stående brun panel och täcks av ett flackt sadeltak med tjärpapp. Byggnaden härrör sannolikt från omkring 1960 då kyrkogården utvidgades.