Stäng fönster Essunga kn, KYRKÅS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkås socken utgörs till större delen av skogsbygd med uppodlade partier. Under medeltid hette socknen Sandbäck. Kyrkan ligger på en åsrygg tillsammans med en slingrande väg öster om en uppodlad liten dalgång som begränsas av skogspartier. Gårdarna är något utspridda och bara en finns kvar i kyrkbyn. Denna ligger liksom den gamla skolan norr om kyrkplatsen. I en häradsbeskrivning från 1899 omtalas att kyrkan ursprungligen skulle ha legat närmare Sandbäcks by och att socknen då skulle ha burit detta namn.

SKOLBYGGNAD - Byggnaden uppfördes i 1 ½ plan omkring 1870 och är klädd med vitmålad locklistpanel. Sadeltaket har tidstypiskt taksprång och täcks av tvåkupigt lertegel. De stora fönstren har korspost. Skolan är idag församlingshem.