Stäng fönster Essunga kn, LEKÅSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Lekåsa socken utgörs av en central uppodlad slätt som begränsas av skogsklädda åsryggar. Rakt genom socknens västra del löper från norr till söder E20. Kyrka och kyrkogård är belägna öster om denna på den norra sidan av vägen mot Bitterna. Läget utgörs av krönet på en öst-västlig grusås med skogspartier på nordsidan. På sydsidan av krönet är den gamla skolan och prästgården. I backen direkt söder om kyrkogården är ett gammalt grustag som nu iordningställts med en liten gräsvall och häradssten. Kyrkbyn utskiftades på 1850-talet. Socknen var moderförsamling i Lekåsa gäll med annexen Essunga, Fåglum och Åsaka. Jordägandet dominerades enligt 1566 års jordebok av frälset.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1793 och har fasad med knutlådor och rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket med bruten spets och kupor täcks av enkupiga lertegel.

F. D. SKOLA - Den långsmala byggnaden uppfördes som småskola 1927 och ombyggdes vid mitten av seklet till bygdegård, från vilken tid fönstren härrör. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och sadeltaket täcks av tvåkupiga lertegel.