Stäng fönster Färgelanda kn, TORPS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Torps medeltida socken är belägen i Dalslands sydvästra hörn, gränsande till Bohuslän. Socknen är naturgeografiskt delad, med två olika områden på var sida om den långsmala Ellenösjön i öst - västlig riktning. Norr om sjön finns mer öppen odlingsbygd och strandängarna där kontrasterar starkt mot de branta bergen och skogmarken på sjöns södra sida. I söder finns också stora myrmarker.

Socknens huvudbygd, norr om Ellenösjön, utgör Valbodalens sydligaste del. Dalgången är sydvästra Dalslands centralbygd och karakteriseras av ett delvis böljande och kuperat odlingslandskap kring den slingrande Valboån. Dalgången, i nord-sydlig riktning bildar ett sammanhängande jordbruksbygd med koncentration av bebyggelse och kommunikationer. Relativt stora gårdar i krönlägen präglar landskapet och rikligt med fornlämningar från såväl sten-, brons- som järnålder visar på ett långvarigt utnyttjande av dalgången, som är ett av länets större riksintresseområden för kulturmiljövård. Valbodalen är också centralområde i Valbo härad med Färgelanda pastorat i söder och Högsäters pastorat i norr. Valbo härads gränser motsvarar idag Färgelanda kommuns. Färgelanda pastorat omfattade vid tiden för reformationen Ödeborg, Torp och Valbo-Ryrs socknar. Under nästan trehundra år bildade sedan Torp och Valbo-Ryr Torps pastorat för att 1961 återgå till Färgelanda. År 1967 övergick sedan Valbo-Ryr till Foss pastorat i Göteborgs stift i samband med socknens övergång till Munkedals kommun i Bohuslän.

Torp är en landsbygdssocken som dominerats av jord- och skogsbruk. Ellenö gård vid Ellenösjöns norra strand är en av kommunens få herrgårdsanläggningar. Gårdens historia är innehållsrik, en eventuell tidig medeltida föregångare, en gårds - eller försvarsanläggning på Husön, söder om den nuvarande gårdsanläggningen. Ellenö har ägts av flera kända adelssläkter och under en period av kung Carl XIV Johan. En knapp kilometer väster om Ellenö har Valboån sitt utlopp i Ellenösjön för att sedan fortsätta väster om sjön mot Munkedal och Saltkällefjorden i Västerhavet. Intill ån, ca 800 meter norr om dess utflöde i sjön, på toppen av en kulle, är Torps kyrka belägen.

Den lilla tornlösa stenkyrkan är uppförd 1750-55 och har troligen haft en medeltida föregångare på samma plats. Kring kyrkan finns ett mindre sockencentrum med prästgård, en nedlagd skola samt en f d lärabostad något hundratal meter västerut. Prästgården, som är tjänstebostad, består av en villa som 1963 ersatte ett äldre bostadshus samt en välbevarad tiondebod från 1700-talet. Den nedlagda skolan är en tidtypisk mindre s k "centralskola" från 1950-talet i ljusgul puts. Denna ersatte på sin tid bl a "kyrkskolan", vars trappa finns bevarad strax nordost om kyrkan. Intill kyrkotomten finns åt detta håll också ett par bostadshus bl a en f d kyrkvaktmästarbostad. Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, en klockstapel (eventuellt samtida med kyrkan), ett bårhus (1951) samt en ekonomibyggnad som inrymmer personalrum, förråd, garage och en toalett (ursprunglig del från ca 1960-talet, tillbyggd 1995).

LITTERATUR, RAPPORTER: Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003 / Färgelanda kommun, kulturmiljöprogram, 2005 / Färgelandaboken, En kulturhistorisk översikt, Vänersborg 2004 / Hedlund, Oscar, Valbodalen i ord och bild, Munkedal 1983 / Johansson, Roy, Färgelanda i gamla vykort, Zaltbommel 1997 / Johansson, Roy, Gamla Färgelanda, en bilderbok, Uddevalla 1990 / Runelid Effe, Dalslands kyrkor, 1980