Stäng fönster Grästorp kn, FLAKEBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Flakeberg socken omnämns för första gången 1325 som Flakaebiergh och har namn efter kyrkbyn. Markägandet var enligt jordebok 1564 jämt fördelat mellan skatte-, frälse- och kyrkohemman. Socknen var länge annex till Särestad. Landskapet präglas av under 1800-talet uppodlad lerslätt med flacka bergsryggar där byarna är samlade. En del mindre skogsområden finns även. Stora gårdar är få med undantag av säteriet Gunnarstorp.

Centrum i socknen var Flakebergs kyrkby, men byn Olunda i nordväst hade under 1700-talet såväl gästgiveri som ting. Byn skall även ha varit en egen socken en kort period under medeltiden.

Kyrkplatsen i Flakeberg ligger på en platå söder om riksväg 47 mellan Grästorp och Vara. Här löper även vägarna från Håle och Hyringa samman. Nedanför kyrkplatsen är en några villor samlade. Söder om densamma ligger på andra sidan ett åkerparti gården Stommen. På andra sidan åkern i öster är det gamla ålderdomshemmet från 1928. Parallellt med landsvägen går i norr järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla, den s.k. "Havrebanan". Först 1915 fick dock Flakeberg en egen anhalt där bönderna kunde lasta sin havre. Snabbt växte ett typiskt stationssamhälle upp mellan järnvägen och kyrkbyn med mejeri, affärer, verkstäder och post.