Stäng fönster Grästorp kn, TENGENE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Tengene socken präglas av Nossan och lerslätterna kring denna. Här och var är bergsryggar och skogsdungar. I norr ligger tätorten Grästorp. Socknen omnämns i skrift första gången år 1298 som "Thängini" och har namn efter kyrkbyn öster om ån. Byn splittrades i Laga skiftet. Forsen i Nossan utnyttjades redan 1299 för kvarndrift och här växte socknens centrum fram. Kvarndriften hörde till ett frälsehemman som idag utgörs av gården Marieberg på andra sidan ån. Vid denna ligger en rödfärgad såg uppförd under sent 1800-tal och ännu i bruk. En såg har dock funnits sedan 1600-talet och fördämningarna är av okänd ålder. Över ån leder en betongbro från 1950, vilken har haft åtskilliga föregångare eftersom detta har varit ett betydelsefullt vadställe i alla tider. På den östra strandbrinken ligger en stor grusplan som i öster avgränsas av kyrkplatsen och i väster alldeles vid åkanten av handelsbod, mejeri och kvarn. Söder om kyrkan är prästgården omgiven av en park. Öster om kyrkplatsen finns på andra sidan vägen mellan Grästorp och Nossebro en ceremoniplats anlagd 1989 samt en skola. Kyrkplatsen ligger således inte i den gamla kyrkbyn, utan invid den gamla kvarnplatsen med sitt vadställe, vilket alltid har varit socknens världsliga och andliga mittpunkt. Miljön är i stort oförändrad sedan 1900-talets första hälft och ger en fin bild av ett bygdecentrum med ekonomisk prägel. De industri- och näringslivshistoriska värdena är betydande, särskilt som flera av byggnaderna har bibehållit sin ursprungliga funktion.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ - plan uppfördes 1909 i tidstypisk "herrgårdsstil" med smutsvit locklistpanel och sadeltak med valmad spets, täckt av enkupiga betongpannor.

HANDELSBOD OCH MEJERI - De två byggnaderna i 1 ½ -plan är uppförda av gasbetong år 1934 och har vita spritputsade fasader med slätputsade omfattningar och hörn. Flera dörrar är utbytta i senare tid. De brutna taken har takkupor och täcks av sentida korrugerad plåt. Den norra byggnaden uppfördes som mejeri. Idag bedrivs ännu affärsverksamhet i de båda byggnaderna om än av en annan karaktär.

KVARN - Den långsträckta kvarnbyggnaden ligger i backen och har två körbroar från grusplanen. Den välbevarade anläggningen härrör från 1885 och har tidstypiska foder och spröjs i schweizerstil, stort taksprång med profilerade sparrar och rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av sentida korrugerad plåt. Sedan 1965 används kvarnen enbart för småskaligt privat bruk.

SKOLA - Skolbyggnaden i 1 ½ - plan är uppförd under början av 1900-talet med tidstypisk nationalromantisk karaktär. Fasaden är klädd med lockpanel och det branta sadeltaket har en frontespis. Den lägre lärarbyggnaden ligger i vinkel och är uppförd i 1 ½ - plan, sannolikt vid 1900-talets mitt. Byggnaden är utbyggd i senare tid och har en fasad klädd med rödfärgad lockpanel, samt sadeltak med kupa.