Stäng fönster Grästorp kn, FRIDHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH LÄNGNUMS SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Fridhems kyrka ligger i den sydöstra änden av Längnums socken vid gränsen till Hyringa och Malma socknar. Bygden präglas av uppodlade lerslätter med inslag av små skogspartier och bergsryggar. Sockennamnet förekommer första gången i skrift år 1327 som "Langeem" och har sitt namn efter kyrkbyn. Den medeltida kyrkan revs 1868 i samband med att en ny kyrka för Hyringa, Malma och Längnums socknar skulle uppföras. Dessa hade alla medeltida stenkyrkor. De gamla säterierna Hedåker och Ekedal i Hyringa har dominerat bygden sedan medeltid. Den nuvarande gemensamma kyrkplatsen Fridhem ligger ensamt med ett komministerboställe i sydost. Bredvid parkeringen i nordost är en ekonomibyggnad. Platsen kallades innan kyrkans anläggande för Messingskullen.

KOMMINISTERBOSTÄLLE - Byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1939-40 efter ritningar av Hilding Hansson. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och det branta sadeltaket med kupa täcks av tvåkupigt lertegel.

EKONOMIBYGGNAD - Den avlånga byggnaden rymmer garage, toalett och vaktmästeri. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och vita foder. Sadeltaket räcks av tvåkupigt lertegel.