Stäng fönster Grästorp kn, ÅS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Ås socken utgörs av en skoglös lerslätt vid Dättern. Här och var finns små impediment. Genom bygden slingrar sig Lannaån som kring sitt utlopp har flera sankmarker. Sockennamnet förekommer i skrift första gången 1286 som "ecclesie in Asum". Vid denna tid var platsen centrum i förvaltningsområdet Ås bo och hade en av de kungliga Uppsala öd-godsen. Den storhög som kyrkan är byggd på, underbygger ytterligare platsens betydelse och förankrar den i järnålder. Fram till 1671 var Ås moderförsamling i Ås gäll, innan Flo tog över denna status. Markägandet var enligt 1565 års jordebok jämnt fördelat mellan skatte- frälse och kyrkohemman.

Kyrkplatsen är belägen ovanför åns västra strand där denna korsas av vägen mot Sal. Vid den nya betongbron finns en stenvalvsbro från 1900. På andra sidan vägen och ån ligger gården Ödegården, som etymologiskt skulle kunna syfta på Uppsala öd-godset. Väster om kyrkplatsen ligger Måns-Karlsgården med en välbevarad manbyggnad från 1857. Vid vägen mot Grästorp i söder finns en skola och en nedlagd lanthandel. Bebyggelsen är utskiftad sedan 1800-talet då utdikning och ett nytt jordbruk omvandlade hela socknen till en fullåkersbygd. Alléer och trädrader är karaktäristiska inslag i landskapsbilden och markerar gårdarna. Området är klassat som riksintresse.

SKOLA - Skolan består av två byggnader i vinkel, uppförda i 1 ½ - plan med frontespiser och gulmålade locklistpaneler. Taken har sadelform och täcks av tvåkupigt tegel. Husen förefaller vara uppförda under första halvan av 1900-talet och det ena huset har en senare låg utbyggnad i vinkel på baksidan.