Stäng fönster Götene kn, FULLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FULLÖSA KYRKA - Fullösa kyrka i Fullösa socken är belägen ca 7 km nordväst om Götene vid Kinnekulles östra sluttning. I Bolums by, ett stycke sydöst om kyrkan, fanns en medeltidskyrka som troligen övergavs i samband med reformationen. I söder består landskapet av uppodlad åkermark och i norr av Kinnekulles småbrutna landskap. En landsväg söder om kyrkan leder till Kinne-Kleva och Götene i sydväst och till Hällekis, ca 7 km i nordöst. Utmed östra kyrkogårdsmuren går en mindre väg mot Gössäter, beläget ca 5 kilometer norrut. Vägen gör vid kyrkogårdens nordöstra hörn en böj mot väster för att även följa nordmuren innan den tar av mot norr. Öster om kyrkogården finns en stor parkeringsplats och i dess nordöstra hörn kyrkans ekonomibyggnad.

Kyrkan ligger i en mindre kyrkby och omges av gårdar. I söder ligger en gård från 1800-talets slut. Den har rödmålad mangårdsbyggnad med vita snickerier samt röda ekonomibyggnader. I norr, på motsatt sida av Gösslundavägen, gränsar kyrkogården till ett annat rödmålat trähus från 1800-talets slut. Tillhörande ladugård är delvis uppförd av sten och delvis av rödmålat trä. I öster ligger slutligen ännu en röd byggnad från 1800-talet, med träportal och omgiven av tidsenlig trädgård med grusgångar.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1900-talets mitt har rödmålad locklistpanel och flackt, valmat sadeltak med betongtegel. I södra gaveln är ett garage.