Stäng fönster Götene kn, GÖTENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GÖTENE KYRKA - Götene kyrka är belägen i nordöstra kanten av Götene tätort, ca 20 km norr om Skara och 30 km sydväst om Mariestad. Götene socken ligger väster om Europaväg 20 och öster om platåberget Kinnekulle. Landskapet består av nu delvis tätbebyggd småbruten slättbygd. I socknen finns ett 60-tal fornlämningar, huvuddelen från järnåldern.

Den stora kyrkogården i Götene gränsar i söder till genomfartsleden Mariestadsvägen och i väster till Kinne-Vedumsvägen. Tätortens centrum är huvudsakligen samlat söder om Mariestadsvägen. På motsatt sida av Kinne-Vedumsvägen ligger Prästgårdsskolan, en murad byggnad med rosa och vit puts och portal. Öster om kyrkan ligger prästgården. Från en liten parkeringsplats öster om kyrkan leder två grindarin till kyrkogården och en till prästgården.

PRÄSTGÅRD - Prästgården i två våningar är klädd med ljusgul panel och försedd med sadeltak samt frontespis. Till prästgården, från ca 1900, hör bland annat en rund byggnad som på äldre kartor benämns "arkiv".