Stäng fönster Götene kn, HANGELÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HANGELÖSA KYRKA är belägen i Hangelösa socken ca 13 km väster om Götene och ca 12 km öster om Lidköping. Socknen, fyra km söder om Kinneviken i Vänern, utgörs till största delen av uppodlad lerslätt med inslag av skogsdungar. Kyrkogården ligger norr om en mindre väg mot Götene i öster och mot Vinninga i sydväst. Mitt för kyrkogården går mot söder in en väg, som efter ca 7 km mynnar ut i väg 184 mellan Skara och Lidköping. Något hundratal meter väster om kyrkan går in en väg mot Källby, beläget ca 5 km norrut.

Väster om kyrkan är en större parkeringsplats med två större ekonomibyggnader i väster samt en stegbod i norra delen. Kyrkan omges av en mindre kyrkby. Väster om parkeringsplatsen finns två före detta skolbyggnader. I söder samt i öster ligger några gårdar.

EKONOMIBYGGNADER - Den ena av ekonomibyggnaderna utgörs av en rödmålad bod med plankväggar, troligen från 1800-talets slut. Boden har svartmålade dörrar samt sadeltak med betongtegel. I boden förvaras bland annat en mycket välbevarad och komplett, hästdragen likvagn. Den andra byggnaden, troligen från 1981, är klädd med röd locklistpanel med vita snickerier samt sadeltak med tegel och plåtskorsten.

STEGBOD - stegboden består av fyra stenstolpar, täckta av ett sadeltak med tvåkupigt lertegel.

FÖRE DETTA SKOLBYGGNADER - De två skolbyggnaderna ligger på samma tomt, varav den västligaste parallellt med vägen och den östligaste med gaveln mot vägen. Den senare är en röd tvåvånings tegelbyggnad från 1800-talets slut med omfattningar av gult tegel samt tegeltäckt sadeltak. Det andra skolhuset, troligen från 1920-talet, är byggt i två våningar och försett med rödmålad panel, vita, upptill småspröjsade fönster samt brutet sadeltak.