Stäng fönster Götene kn, HOLMESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HOLMESTADS KYRKA - Holmestads kyrka i västra delen av Holmestads socken är belägen ca fyra km öster om Götene tätort. Socknen är i västra delen till största delen uppodlad, medan östra delen är skogklädd med insprängd odlingsmark. Beträffande vattendrag genomflyts socknen av Västerbroån och Gäddbäcken, vilka i närheten av kyrkbyn förenar sig med Svartån. Utmed Svartån har tidigare funnits kvarnar och sågar. Kyrkans föregångare var belägen ca 300 meter söder om den nuvarande. Här ligger idag Holmestads kyrkogård.

Kyrkan är mycket högt belägen på en trädbevuxen rullstensås norr om landsvägen mellan Götene i väster och Timmersdala, 13 km österut.

Huvuddelen av kyrkbyn är en liten radby, orienterad utmed Götenevägen. Norr om kyrkan ligger dessutom Kinne härads före detta tingsställe, Enebacken. Till tingsstället hör fyra byggnader, placerade i fyrkant. Mellan tingshuset och kyrkan finns ett järnåldersgravfält. Söder om kyrkan finns Holmestads folkskola. På motsatt sida av landsvägen finns en öppen plan med parkeringsplats, ännu en skolbyggnad i västra delen och en ekonomibyggnad tillhörande kyrkan i östra delen. Söder om planen ligger Holmestads kyrkogård. Till kyrkbyn hör även några gårdar med röda uthus.

ENEBACKEN - Tinghuset stammar från 1700-talet och är vitputsat med valmat tegeltäckt sadeltak. Söder om tingshuset ligger ett vitputsat tvåvåningshus från 1700-talet. Byggnaden fick sitt nuvarande utseende på 1920-talet. Norr om tingshuset ligger det före detta gästgiveriet. Byggnaden är klädd med gul träpanel och har tegeltäckt sadeltak. Mangårdsbyggnaden väster om tingshuset, troligen 1700-tal, skall vara flyttat från Gamlegården i Tun. Huset i två våningar har gul träpanel samt sadeltak.

FOLKSKOLAN - Skolan från ca 1900 är byggd i två våningar samt försedd med gul träpanel, bruna lister och veranda med snickarglädje

FÖRE DETTA SKOLA - Den före detta skolan är vinkelbyggd och har rödmålad träpanel samt profilsågade, nyare fönster. Huset används idag som hembygdsgård.

EKONOMIBYGGNAD - Kyrkans ekonomibyggnad är låg och klädd med röd träpanel. Byggnaden, som innehåller förråd och personalutrymme, har bruna dörrar, vita fönster och flackt sadeltak.

KYRKOGÅRD - Ingången till kyrkogården består en dubbel, rikt utsirad smidesgrind. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar, krönta av stenkoner och stenklot. Från grinden leder en grusgång in på kyrkogården. Kyrkogårdens vårdar indelas i kvarter genom grusgångar.
.