Stäng fönster Götene kn, HUSABY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HUSABY KYRKA - Husaby kyrka är belägen ca 1,5 mil väster om Götene och ca 1,6 mil öster om Lidköping. Omedelbart norr om kyrkan leder en väg mot Källby och Lidköping i väster och Kinne-Kleva 3 km i nordöst. I höjd med kyrkogården går en avtagsväg mot Västerplana 5 km norr ut. Strax väster om kyrkan går en annan väg upp mot Skälvum i söder.

Kyrkan ligger på Kinnekulles sandstensplatå med en brant mot jordbrukslandskapet i söder. Kyrkbyn ligger väster och söder om kyrkan. Socknen är rik på fornlämningar. Bland annat finns Skaraborgs största hällristningsförekomst i Flyhov, flera järnåldersgravfält samt runstenar. I socknen ligger även Flyhovs herrgård från 1739 och Kollängens före detta tingshus och gästgiveri. Strax väster om kyrkan, på motsatt sida av Källbyvägen, ligger Husaby biskopsborg. Gården skänktes på 1000-talet till den förste biskopen. Biskopen i Skara, Brynolf Gerlachson, uppförde ca 1480 en borganläggning, vilken dock raserades 1530 i samband med reformationen. Ruinen utgrävdes och restaurerades 1964. I väster gränsar kyrkogården närmast till prästgården. I öster gränsar kyrkogården till ett församlingshem, en hembygdsgård och en kiosk. I anslutning till kiosken finns en rastplats, inramad mot norr och öster genom en stenmur. Mellan vägen och de tre byggnaderna finns en långsmal parkeringsplats. Från rastplatsen leder en stentrappa mot öster ned till Sankt Sigfrids källa. Norr om kyrkogårdens huvudingång i norr står en milstolpe med inskriptionen "Till Forshem".

SANKT SIGFRIDS KÄLLA - I källan, som här springer fram, anses vår förste kristne kung, Olof Skötkonung, omkring år 1000 ha döpts av den engelske missionären Sankt Sigfrid. Källan är idag täckt av kalkstensblock med ett trälock.

PRÄSTGÅRD - Mangårdsbyggnaden stammar från 1700-talet, men fick sitt nuvarande utseende 1920. Byggnaden består av en lång länga med rödmålad locklistpanel och vita, strama snickerier. Det brutna sadeltaket är täckt av enkupigt tegel. En tvåvånings flygelbyggnad från 1700-talet har vitputsad bottenvåning och timrad, övervåning med röd locklistpanel.

FÖRE DETTA FOLKSKOLA - Den före detta skolbyggnaden närmast kyrkogården används idag som bland annat pastorsexpedition. Det är en tvåvånings gulmålad träbyggnad med horisontell panel på bottenvåningen och vertikal på andra våningen. Byggnaden har veranda med snickarglädje samt sadeltak med tvåkupigt lertegel. I trädgården finns ett nybyggt mindre hus, som inrymmer turistbyrå.

FÖRE DETTA SMÅSKOLA - Den andra skolbyggnaden var ursprungligen småskola och fungerar nu som hembygdsgård. Före detta skolan är uppförd i 1,5 våning med röd locklistpanel, vita snickerier samt sadeltak med takkupa.