Stäng fönster Götene kn, KINNE-KLEVA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KINNE-KLEVA KYRKA - Kinne-Kleva kyrka i Sil - Kinne-Kleva socken är belägen på Kinne-Kulle, ca 5 km väster om Götene. Platåberget ligger invid Vänerns sydöstra strand och dess karakteristiska profil syns vida omkring från såväl sjön som från slätten i öster.

Kyrkan är belägen omedelbart norr om landsvägen mellan Husaby 5 km i sydväst, och Österplana 5 km i norr. Något hundratal meter öster om kyrkan går upp en annan landsväg mot norr. Ca 750 meter längre norrut finns en äldre kyrkplats. Mellan Husabyvägen i söder och kyrkogården är en större parkeringsplats. En annan parkeringsplats finns nordväst om kyrkogården och nås via en avfartsväg från söder. I norra delen av parkeringsplatsen ligger två ekonomibyggnader. Vägen följer kyrkogårdens västra stenmur och kantas utmed muren av en trädrad. Utmed västra kyrkogårdsmurens utsida står, söder om ingången, en rad äldre gravstenar lutade. Dessa består av ett stenkors, troligen 1600-tal, två gravhällar och sex liljestensfragment.

Kyrkan omges av en mindre kyrkby, huvudsakligen väster om kyrkan.

Strax sydöst om kyrkogården är en villa med gul träpanel, som tidigare var prästgård. I övrigt består området i öster av odlingsmark. Söder om Husabyvägen ligger några villor. I väster gränsar kyrkogården till en trädgård med två skolbyggnader och i norr till öppen betesmark.

EKONOMIBYGGNADER - Den västligast belägna ekonomibyggnaden, troligen från ca 1970-talet, innehåller personalrum, förråd och toalett. Byggnaden har locklistpanel, vita snickerier och sadeltak med betongtegel. Garaget har locklistpanel och sadeltak med korrugerad plåt.

SKOLBYGGNADER - En av skolbyggnaderna från ca 1920-talet är placerad parallellt med vägen medan den andra ligger väster om med gaveln mot vägen. Båda skolhusen har röd locklistpanel, vita snickerier, tegeltäckt sadeltak samt frontespis. I östra delen av trädgården är ytterligare en flygel.