Stäng fönster Götene kn, MEDELPLANA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
MEDELPLANA KYRKA i Medelplana socken är belägen väster om en mindre landsväg mellan Hällekis 9 km i norr, och mot Källby ca 12 km i söder. Medelplana ligger ca 20 km nordöst om Lidköping och 10 km nordväst om Götene. Kyrkan är högt placerad på Kinnekulles västsluttning, några hundra meter öster om Vänerstranden. Landskapet består av odlingsbygd med blandskogar. Mellan sjön och landsvägen går järnvägen Kinnekullebanan. Här ligger också de stora gårdarna Hjälmsäter och Trolmen. I socknen finns ett 40-tal fornlämningar från stenåldern och järnåldern. Här finns även två helgonkällor, tillägnade kyrkans skyddshelgon, Sankta Elin och Sankta Apolonia. Förutom jordbruk och fiske har kalkbränning varit en viktig födkrok under senaste århundraden.

Norr om kyrkan ligger ett före detta bårhus, möjligen från 1700-talet. Bottenvåningen är murad och övervåningen byggd i trä. Mitt för kyrkogården går en väg upp mot Österplana ca 4 km i öster. Öster om Hällekisvägen, norr om Österplanavägen, är en större parkeringsplats. Här ligger också en före detta prästgård. Sydväst om Österplanavägen ligger nya kyrkogården samt en före detta skola .

NYA KYRKOGÅRDEN, troligen från 1922, inramas av en kallmurad stenmur samt en trädrad. Ingången ligger i kyrkogårdsmurens norra del. Den består av en dubbel, nyare smidesgrind. Grinden har spjälor med svängda överstycken och är prydd av smidda ringar bland annat. Den är placerad mellan mycket kraftiga, fyrsidiga stenstolpar med lockhällar och stenklot. Närmast grinden är kyrkogårdsmuren utsvängd, så att två armar bildas. Från grinden leder en grusgång mot öster. En annan grusgång går i syd - nordlig riktning. Öster om nya kyrkogården ligger en kyrkogårdsdel från 1985, inhägnad genom ett trästaket. Denna del, som inte är tagen i bruk, nås via en muröppning.

FÖRE DETTA SKOLA - Före detta skolan troligen från 1800-talets senare del, används sedan 1920-talet som församlingshem. Byggnaden, ursprungligen placerad i nord - sydlig riktning, har senare byggts till i vinkel mot väster. Den är klädd med röd locklistpanel och har vita snickerier samt sadeltak med tvåkupigt tegel.

FÖRE DETTA PRÄSTGÅRD - Det tvåvånings bostadshuset har frontespis och brutet sadeltak med tegel. Till prästgården hör även en flygelbyggnad. Denna är putsad nedtill och har timrad övervåning.