Stäng fönster Götene kn, VÄSTERPLANA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄSTERPLANA KYRKA i Västerplana socken är belägen öster om en mindre landsväg mellan Hällekis, 11 km i norr och mot Källby, ca 10 km i söder. Västerplana, på Kinnekulles västsluttning, ligger vid Kinneviken i Vänern, ca 20 km nordöst om Lidköping och 10 km nordväst om Götene. Socknen består av odlingslandskap med inslag av mindre skogsområden. Här finns ett 20-tal fornlämningar. Mellan Vänern och landsvägen går järnvägen Kinnekullebanan. Här ligger också Västerplana äng och gården Blomberg.

Västerplana kyrka är belägen någon kilometer öster om Kinneviken. Den omges i väster, norr och söder av en gles, mindre kyrkby. I väster, på andra sidan vägen, ligger före detta gästgivaregården. Söder om kyrkgården ligger en parkeringsplats. I öster gränsar kyrkogården till före detta odlingsmark.

FÖRE DETTA GÄSTGIVAREGÅRDEN - Till gården hör två boningshus från 1800-talets senare del. Den ena är en tvåvåningsbyggnad med röd panel, vita snickerier och lunettfönster, medan den andra är omålad. Till husen hör rödmålade ekonomibyggnader.