Stäng fönster Götene kn, VÄTTLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄTTLÖSA KYRKA - Vättlösa kyrka i Vättlösa socken ligger ca en km sydöst om Götene tätort. I socknen finns flera större gårdar, bland annat det före detta överstebostället Lilla Bjurum och 1700-talsgården Bölaholm. Vid lilla Bjurum finns även en kyrkoruin samt en hälsokälla.
Kyrkan ligger söder landsvägen mot Lerdala, som är beläget ca 15 km längre mot öster. Öster om kyrkan böjer vägen av mot söder. Några hundra meter väster om kyrkan passerar den livligt trafikerade E20 mellan Mariestad i norr och Skara i söder. Landskapet är flackt och till stor del uppodlat. Kyrkan ligger mitt i en liten radby utmed Lerdalavägen. Norr om kyrkan, på andra sidan vägen, ligger en rött bostadshus med lunettfönster och veranda i snickarglädje. Mellan Lerdalavägen i norr och kyrkogården finns en parkeringsplats och nordväst om denna en ekonomibyggnad. I sydväst gränsar kyrkan till ett före detta komministerboställe, som numera är hembygdsgård.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden är klädd med röd locklistpanel och har vita fönster samt sadeltak med tvåkupigt tegel. Byggnaden inrymmer personalutrymmen och förråd.

FÖRE DETTA KOMMINISTERBOSTÄLLE - Före detta komministerbostället är en 1700-talsbyggnad i två våningar. Huset är klätt med locklistpanel, rödmålat och försett med blå träportal med små ovanfönster. Över portalen är ett lunettfönster. Sadeltaket har tvåkupigt lertegel och hallaskorsten.