Stäng fönster Götene kn, ÖSTERPLANA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÖSTERPLANA KYRKA ligger i Österplana socken på Kinnekulles östra sluttning. Kyrkotomten är en del av naturreservatet Österplana hed med bland annat en rik, kalkgynnad orkidéflora. I Österplana har funnits en gammal stenindustri, där många människor tjänade sitt levebröd. Bebyggelse runt kyrkan saknas. En liten kyrkby finns en halv km längre åt sydöst. Nuvarande tätort är belägen i Hällekis, ett stycke norr ut.

Norr om kyrkan finns en större parkeringsplats, som även betjänar botaniskt intresserade besökare till Österplana hed. Några hundra meter väster om kyrkan, på platsen för den högt belägna, rivna medeltidskyrkan, ligger prästgård samt kyrkogård. På parkeringsplatsens nordöstra del ligger ett före detta kyrkstall.

KYRKSTALL - Kyrkstallet är uppfört av kalkstenar och spritputsat. Det täcks av ett sadeltak med tvåkupigt tegel och har mot söder en pardörr.