Stäng fönster Herrljunga kn, BRODDARPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Broddarps kyrka ligger vid den slingriga landsvägen som på några kilometers avstånd går längs södra sidan av den gamla länsgränsen till Skaraborg. Herrljunga ligger knappt två mil åt nordväst. Det är en anrik trakt där de medeltida kyrkorna låg tätt och många är bevarade. En uppgift från 1720 säger att Broddarps kyrka var "belägen från Eriksberg över sanka mossar, dit man endast kan taga sig över spångar". Idag är det endast området öster om parkeringen som bär spår av sankmark. I den gamla skolan strax väster om Broddetorps kyrka är församlingshemmet inrymt. Kyrkan ligger i ett öppet, glest bebyggt jordbrukslandskap söder om vägen med en asfalterad parkering mitt emot på norra sidan vägen. Där står en handpump i nordöstra hörnet. På kyrkogårdens södra sida sträcker sig mindre åkrar ett kort stycke fram till blandskogsranden. I övrigt omges platsen av öppna, vidare gärden med lövträd och stensamlingar. Bortom de plöjda åkrarna på östra sidan ligger en gård. Kyrkogården återspeglar omgivningen genom att ligga fritt exponerad med endast ett fåtal kraftigt hamlade träd längs muren. En avstjälpningsplats är anordnad utanför muren i sydväst vid uthuset.