Stäng fönster Herrljunga kn, BRÅTTENSBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bråttensby kyrka tronar på en av kullarna i jordbrukslandskapet cirka fem kilometer öster om Vårgårda vid länsväg 181 mellan Vårgårda och Herrljunga. Söderut är en dal med åkermark, där järnvägen drar fram, och den möts av en blandskogsklädd ås. Sydväst om kyrkan ligger bygdegården vid länsvägen. Något öster om kyrkans avtagsväg ligger Bråttensby säteri och en gård med dörr- och fönstersnickeri. Mellan gårdarna höjer sig små kullar med lundkaraktär och intrycket av en åldrig bygd förstärks av en mängd stenblock, en del av dem resta. Trakten odlades redan i äldsta tid, därom vittnar fornåkrar såväl i branterna runt kyrkkullen som på andra höjder i omgivningen. På grund av vegetationen och den vackra landskapsbilden klassas området som skyddsvärt i Naturvårdsplanen "Natur i Älvsborgs län". På medeltiden fanns en annan kyrkplats. Enligt traditionen ska den ha legat på Bråttensby Stommens utmark två kilometer från nuvarande kyrka (Stommen kallades den gård som gav avkastning till prästlön). Inga bevis finns dock härför.

En smal asfalterad väg från 1988 leder upp till en parkering norr om kyrkan där en modern ekonomibyggnad står. Från parkeringen går två gångar upp till kyrkogården, en grusgång till en grind i sydöst och en asfalterad backe upp vid ekonomibyggnaden till sydvästra öppningen. Där är en plats för kyrkogårdsavfall anordnad. Nordöst om parkeringen ligger en äldre gård. Längs ladugården slingrar sig den tidigare vägsträckningen upp till kyrkan. Tillfarten där var försedd med grindar tidigare och de huggna stenstolparna till dessa står kvar. Från denna gård skänktes mark till utvidgning av kyrkogården västerut. Längs kyrkogårdens norra sida och vidare västerut sträcker sig åkrar i kuperad, björk- och granbemängd mark med låga naturstensmurar. I sydväst är en bäckravin. Där har en gammal, idag överväxt, stig gått upp till en muröppning sydväst om kyrkan.

EKONOMIBYGGNAD
Byggnaden uppfördes 1996 och har rektangulär form i sydöst-nordvästlig sträckning. Huset står på betonggrund och har faluröd locklistpanel och enkupigt tegel på sadeltaket. Snickerier, hängrännor och stuprör är av vit plåt. Både åt sydväst och sydöst sitter två liggande rektangulära tvåluftsfönster, där toalettfönstret längst i väster har invändigt råglas. På nordöstra fasaden finns dels en bred tvåbladig port till garaget, dels en enkel dörr till redskapsförrådet. Nordvästra gaveln har två enkla vita dörrar med stående panel och sparkplåt till besökstoaletten respektive personalingången.