Stäng fönster Herrljunga kn, EGGVENA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Eggvena kyrka ligger omkring åtta kilometer rakt väster om Herrljunga vid landsvägen till Västra Eggvena, med Vårgårda i sydväst. Eggvena har utvecklats kring fyra vägars möte och ån Nossan, som gör en böj runt kyrkan. Öster om kyrkan är en tät samling byggnader med skola, uthus, före detta affär och villor och tillsammans utgör detta ett sockencentrum. Östra Eggvena by låg före laga skiftet 1852 på höjden mitt emot kyrkan. Stommen, alltså gården som alstrade prästens försörjning, låg öster om skolan. Efter skiftet fick Skräddaregården, Östergården och Stommen flytta ut till nuvarande platser. Håkansgården ligger kvar liksom vissa lämningar av den tidigare bebyggelsen.

Söder om kyrkan ligger odlingsmarkerna i öppet landskap med ljus och rymd. Grästäckta kullar med stenknallar ger närmast ett kustnära intryck. I söder bortom en dalgång reser sig barrskogsklädda höjder.

Längs landsvägen söder om kyrkan finns en parkering till kyrkan och öster om den en asfalterad infart till kyrkan med ytterligare en parkeringsplats. På andra sidan landsvägen finns en gård och infarten till kyrkan går även fram till skolan förbi ett uthus tillhörande kyrkan. Sydöst om skolan ligger en funkisbyggnad samt uthus vid landsvägen där en busshållplats finns. I byggnadens tidigare affärslokaler inryms idag daghem och förskola. Mellan detta hus och skolan finns en öppning försedd med grindstolpar av huggen granit med tuktade partier på sidorna. I slänterna norr om kyrkan är i höjd med kyrkan en gård och några villor belägna och ytterligare gårdar ligger längre bort i nordväst.

UTHUS
Den lilla rektangulära bygganden på hög cementgrund har sadeltak med enkupigt lertegel, vita plåthängrännor och stuprör samt faluröd locklistpanel på träregelstomme. Troligen uppfördes den under tidigt 1900-tal och huset är orienterat i nord-sydlig riktning. På gavlarna sitter enluftsfönster spröjsade till fyra rutor med vattbrädor över och under. Gamla elanordningar sitter kvar på norrgaveln. Två förrådsdörrar med trätrappor finns åt väster. De har gamla smidda lås på insidan. Åt norr vetter en förrådsdörr. Östfasaden har på norra delen två dörrar till invändigt väl hållna och målade dass, vart och ett med två sitsar på varje, samt en dörr till en separat urinoar. De tre dörrarna har överljus med tre spröjsade rutor och en gemensam lång vattbräda däröver. Framför dem är en cementplatta som utjämnar markens lutning ned åt norr. Södra delen av östfasaden har en tvåbladig port och en enkel dörr till ytterligare ett förråd. Handtag och vervlar är av trä. Under teglet skymtar gammal spåntäckning.

SKOLA
Skolan är tillbyggd i omgångar med de äldsta delarna på östra sidan. Äldre uthus står i norr och längs ån, där också en inhägnad bollplan finns. Den äldre skoldelen är högre och längan västerut har en klassiserande dörromfattning. En tillbyggnad har nyligen gjorts i vinkel i väster med lastbrygga och dörrar åt den asfalterade planen. Byggnadsvolymerna har sadeltak med tegelpannor, gulmålad locklistpanel på fasaderna och röda spröjsade fönsterbågar. Den nya delen har små enluftsfönster i rad på gavlarna, betongtrappor och röda markiser.