Stäng fönster Herrljunga kn, GRUDE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Ungefär i mitten av Gäsene härad ligger Grude socken och centralt i socknen dess kyrka. Grude kyrka ligger strategiskt där länsväg 182 i öst-västlig riktning mellan Ulricehamn och Vårgårda, korsar länsväg 183 i nord-sydlig riktning mellan Borås och Herrljunga, beläget en mil norrut. Kyrkan står strax nordväst om korsningen på en något lägre marknivå, där 183:an gör en kraftig sväng åt nordöst mot Södra Björke. Vid vägkorsningen ligger ett par nya mindre flerbostadshus i två våningar. I övrigt är det en jordbruksbygd med gårdarna spridda runt kyrkan. Från 183:an går en smal allékantad grusväg förbi kyrkans grusade parkering på vägens södra sida med ekonomibyggnad fram till kyrkogårdens östra grind och vidare längs dess norra sida. Intill kyrkogården i nordöst ligger en gård med flera faluröda ekonomibyggnader, varav en gammal bod i skiftesverk. Intill andra sidan vägen vid norra kyrkogårdsmuren ligger en stor vinkelbyggd ladugård med spröjsade fönster, som har ett parti kvaderstensfasad av röd granit i bottenvåningen (plåtklädsel i övrigt). Väster om den finns ytterligare en äldre lantgård och västerut sträcker sig en stor åker och vid lövskogsranden syns fler gårdar. Längs södra sidan är ett madaktigt gärde. Allén fram till kyrkan består av lindar och den ena sidan är planterad senare än den andra. De många höga träden kring kyrkan, den smala vägen och den gamla gården ger ett samlat intryck av en genuin kyrkomiljö.

EKONOMIBYGGNAD- En rektangulär byggnad under valmat sadeltak av vitt mexitegel över betongsockel inrymmer personalutrymmen, redskapsförråd och besökstoalett. Den är troligen uppförd under 1970-talet. Svart tvåkupigt betongtegel ligger på taket. Små kvadratiska spröjsade enluftsfönster finns runtom byggnaden. Södra fasaden har en fasadhög tvåbladig port och två enkla dörrar, den i öster har ett spröjsat fönster upptill och är försedd med en ramp. Alla snickerier är mörkt brunfärgade.