Stäng fönster Herrljunga kn, HUDENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hudene kyrka ligger cirka fem kilometer sydöst om Herrljunga i en korsning av länsvägarna 183 i väster och 181 i norr. Hudene är den största församlingen i Södra Björke pastorat och den enda som byggt ny kyrka, vilket skedde 1856. Den äldsta kyrka som omtalas i socknen är en träkyrka, av somliga lokaliserad till Hu- eller Hyberget.
Efterföljaren låg några hundra meter sydväst om nuvarande kyrka och var från tidig medeltid. Kyrkogården där byttes mot området för den nya kyrkan med kyrkogård och användes sedan för jordbruksändamål så platsens sakrala karaktär utplånades sånär som på bogårdsmuren med järngrind. Marken har senare återskänkts och 1917 uppfördes låga murar på kyrkans grundstenar och en minnessten restes.

Ån Nossan flyter utmed vägen längs nuvarande kyrkogårdens nordöstra sida men gör en krök västerut under en stensatt gammal bro, åt vilken kyrkogårds norra hörn pekar. Några dämmen får vattnet att brusa och längs ån finns elverksbebyggelse kvar som utnyttjat dess kraft. Hudene kvarn är i bruk medan Trollabo Kvarn idag är kursgård och restaurang. Sydöst om kyrkan ligger en golfbana med restaurang anlagd på Trollabo gårds ägor. Nybyggd skola från 2003 och kiosk finns utmed vägen till Herrljunga norrut. Bebyggelsen är koncentrerad öster om denna vägsträckning. Söder- och västerut är det mer lantligt med glest belägna villor och gårdar i kuperad terräng. Från kyrkogården syns i sydväst den gamla skolbyggnaden. Längs vägen på kyrkogårdens nordvästra sida är grusade parkeringsytor för dess besökare. Utanför det västra kyrkogårdshörnet står ett äldre uthus med källare i suterräng som omges av branta slänter. Från dess södra hörn skjuter en oväntat dekorativ cementmur ut som har ett gjutet profilerat överstycke och därunder ett vitmålat tandsnitt på den släta ytan. Det kan möjligen vara en rest av den gjutna dekoren till kyrkan.

ÄLDRE UTHUS
Idag används byggnaden som förråd, men tidigare utnyttjades källaren som garage för likvagnen. Byggnaden är hög och fönsterlös med sadeltak täckt av trapetskorrugerad svart plåt med hängrännor och stuprör av plåt samt vitmålade vindskivor. Locklistpanelen är faluröd och på gaveln åt nordöst är en tvåbladig port åt öster av stående bräder medan källarporten åt sydväst täcks av svartmålad gammal plåt, som är vikt, ej naglad, med bandgångjärn i träkarm. Cementgrunden är gjuten med synlig brädform.

DEN GAMLA KYRKAN
Koret var tillbyggt och lika brett som långhuset med åtskiljande triumfbåge Ingångar fanns i söder och väster utan vapenhus. Spåntaket hade spetsade spån i varannan rad. Små fönster satt högt upp och trots att de utökats från tre till sex uppgavs kyrkan vara mörk. I väster fanns en läktare. Taket målades av bildhuggare Anders Ekberg 1715. Bänkarna var inbyggda och predikstolen stod i sydöst. Trots ombyggnad 1823 var kyrkan 1846 i så dåligt skick att församlingen ville bygga om eller uppföra en ny. Man valde det senare och inledde arbetet med att utse lämplig plats. I mars 1856 började man riva den gamla kyrkan. En tuppkrönt klockstapel stod i sydöst på kyrkogården och hade två klockor som flyttades till den nya kyrkan.